Subscribe:

Labels

2019. augusztus 19., hétfő

#8 BL sorozat értékelő (The untamed)


Üdv mindenkinek! Megérkezett a blog nyolcadik sorozatértékelő cikke.

The untamed

Vigyázat, erős spoiler!



Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy ismét találtam egy sorozatot, ami teljes szerelem lett. Szerintem a blogon ritkán ajánlok nektek olyan BL sorozatokat, amiket nem kedveltem, vagy ne találtam volna benne semmi értékelhetőt. Ez a mostani sorozat a legbonyolultabb, de egyben a leggyönyörűbb sorozat, amihez mostanában szerencsém volt. Jelenleg 14 rész érhető el magyar felirattal, és habár szerintem az angol már kész van szinte mind az 50 részhez, nem merek belevágni, mert nem ritkán a magyar feliratot sem értem. Szóval ez a cikk a jelenlegi 14 részről szól, erős spoilert tartalmaz. Vágjunk is bele!


Nem hiába említettem, hogy ez egy bonyolult sorozat - a Sotus vagy az Advanced bravely semmi volt ehhez képest.



A történet szerint Kínában kialakult négy nagy klán, akik őrzik egy bizonyos Sötét Fém egy-egy darabját. Ez a Sötét Fém természetesen nagyon veszélyes egyenként is, de ha összeillesztik, akkor katasztrófát is okozhat. Kicsit olyan, mint az Egy Gyűrű - nem hiába hoztam fel ezt a párhuzamot.*

A sorozat első néhány része a jelenben játszódik, amikor az egyik főszereplő, Wei Wuxian visszatér a halálból. Vele együtt érdekes jelenségek is feltűnnek, démonok, amik embereket szállnak meg, stb. Valamint ismét érzékelhető a világban a Sötét Fém energiája. Valamiért Wei Wuxian a halála pillanatában nem örvendett valami nagy népszerűségnek, éppen ezért a srác nemigen akarja felfedni a személyiségét, így álarcot visel. Főleg egyvalakivel nem szívesen futna össze, de a találkozás sorsszerű; felbukkan Lan Wangji, és biztos vagyok benne, hogy első pillantásra felismeri a srácot.





Wei 16 év után először látja a másikat. Imádnivaló az a mosoly, és szerintem elég sokatmondó...



A sorozat folytatásában 16 évet ugrunk vissza az időben, egészen Wei és Lan megismerkedéséig. Wei, valamint fogadott bátyja és nővére, Jiang Cheng és Jiang Yan Li azért érkeznek a Lan család rezidenciájára, hogy tanuljanak. Természetesen Wei rögtön bajba keveredik. Először a szállóban, ahol aludnának; kiderül, hogy azt teljes egészében lefoglalta Jiang Yan Li jövendőbeli férje, aki egyébként kezdetben valóban nem valami kedves velük. Ez egy elrendezett házasság, és a srác valamiért nagyon vonakodik tőle, pedig Yan Li gyönyörű lány. Ezután a szállóban hagyják a meghívójukat, így nem engedik be őket a Lan család területére. És ekkor bukkan fel először Lan Wangji...




Lassított felvételen mutatják, ahogy lesétál néhány lépcsőfokon, és ahogy közeledik. Érezhetően elakad mindenkinek a lélegzete. Wei nem hazudtolja meg önmagát, azonnal megszólítja Wangjit, és kéri, hogy engedje be őket. Lan Wangji személyisége is megmutatkozik, mert mindig köti magát a szabályokhoz. Tehát nem engedi be őket, Wei pedig kénytelen visszamenni a szállóba a meghívóért.

Később azonban Wangji lelkiismerete megszólal, és beengedi az ottmaradtakat. Persze Wei még nincs ott, de nem aggódik emiatt; szépen megtöri a kaput védő varázslatot, majd a tetőn keresztül beszökik a területre. Van nála két korsó ital is, amit készülne elfogyasztani, ha Lan Wangji nem zavarná meg. A két srác párbajozik egy keveset, és Wei vigyorogva veszi tudomásul, hogy a másik mennyire jó harcos. Innentől kezdve folyamatosan piszkálja, integet neki, megérinti a ruháját, pedig
csak a barátja akar lenni. Lan Wangji azonban, aki eddig szigorú szabályok szerint élt, nehezen viseli a másik srác kicsattanó energiáját, azt, hogy folyton bajt kever, hogy folyton be nem áll a szája. Az is megtörténik, hogy együtt kapnak büntetést - Wei megbűvöli a másikat, hogy tegye, amit mond, és leitatja. Persze Lan Wangji vállalja a felelősséget, így egyenként háromszáz botütést kapnak.



A lényeg, hogy ugye most, 16 évvel korábban a gonosz Wen klán feje össze akarja gyűjteni a négy fémet, hogy övé legyen a Sötét Fém, és annak hatalma. Ezért ő is küld tanítványokat a Lan családhoz - Wen Qhuig-et és az öccsét -, hogy a lány szimatolja ki, hol lehet az a darab, amit a Lan család őriz. A lányról egyébként nem mindig lehet eldönteni, jó-e vagy rossz. Az öccsét próbálja védeni, és mivel a Wen család évekkel ezelőtt befogadta őket, nekik tartozik hűséggel. Titokban mégis segít néha a két főszereplőnek, hogy elmenekülhessenek. Valamint szövődik némi romantikus szál közte, és Wei bátyja, Jiang Cheng között. Jobban mondva a srác totál belé van esve. :D




A Lan család fémjét végül - ki nem találnátok - Wei és Lan találja meg. Ezután ígéretet tesznek, hogy megvédik a fémet. Lan Wangji persze nem számol be arról Wei-nek, hogy egymaga akar útnak indulni, hogy megkeresse a többi darabot, de Wei-t nem ejtették a fejére. Elindulnak tehát, rövidesen pedig csatlakozik hozzájuk Wei egy barátja, valamint a bátyja is.

Sajnos azonban hiába van Wangji-nél egy darab, ami jelezheti a többi hollétét, a Wan klán mindig több lépéssel előttük jár. Nem találják meg a többit, sőt, azt az egyet is elveszítik, ami a Lan klánnál volt, amikor a Wan klán kötelez minden családot, hogy küldjék hozzájuk a legidősebb gyereküket tanulás céljából. Ja, na persze. Minden folyik ott, csak nem tanulás, főként Wen Chao miatt, aki egy hatalmas barom. Semmit nem tett le az asztalra, csak kegyetlenkedik jobbra-balra, és volt képe eltöretni Lan Wangji lábát. Nagyon imádkozom érte, hogy valaki csináljon vele valamit, de hamarosan.

Ezután, csak hogy folytatódjon Wen Chao kegyetlenkedése, elviszi a tanítványokat egy barlanghoz, ahol elvileg egy szörny lakik. Kiderül, hogy nem csak elvileg - felébresztik a szörnyet, néhányan meghalnak, Wen Chao és sleppje pedig otthagyja a barlangban a többieket, és még köveket is görgetnek a bejárat elé. Lan Wangji azonban tudni véli, hogy a víz alatt lehet egy kijárat, amin a többség szerencsésen kijut, ő és Wei azonban, akik még mindig a szörnnyel harcolnak, ott marad.

Sikerül együttes erővel legyőzniük a szörnyet, de Wei eléggé legyengül, és lázas lesz. Meg is jegyzi, nem gondolta volna, hogy valaha aggodalmat fog látni Wangji arcán. És tényleg, a másik folyamatosan ráncolja a homlokát, és igyekszik gyógyítani a srácot. Még énekel is neki... mégpedig a főcímdalt!



Wei itt azt kérdezte a másiktól, hogy csak nem féltékeny, mert tetszik neki egy bizonyos hölgy... Wangji meg olyan tekintetet vetett rá... "nem, nem a nő miatt vagyok féltékeny!"


Sajnos a barlangból kijutva útjaik elválnak. Lan Wangji búcsú nélkül elindul Felhőzugba, ahonnan aggasztó hírek érkeztek, mert a Wen család feldúlta. Wei és bátyja hazamennek, ahol jelenleg minden rendben - habár Wei nevelőanyja egy külön történet, úgy érzem, fog még gondot okozni -, és Wei Wengjire gondolva azt kérdezi, vajon fognak-e még valaha találkozni velük...


Ez volt a 14 rész zanzásított tartalma. Ha valakinek nem keltette fel az érdeklődését, megértem. De higgyetek nekem, az első rész után nem tudtok majd elszakadni ettől a szériától. Maga Wei zabolátlan személyisége annyira aranyos és vonzó, valamint, ahogy próbálja becserkészni a merev, morcos Wangji-t! Vannak nagyon aranyos, és elég félreérthető jelenetek. Részről-részre látszik, ahogy Wangji felenged a másik jelenlétében, és mellette már mosolygott is!
Wei mindent megesz, hogy méltó legyen a másikhoz; ha Wangji nem moccan, amikor korbácsolják, akkor ő sem. Ha Wangji zokszó nélkül cipeli a földre a trágyát, akkor ő is. Megvédik egymást, és öröm nézni, ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz.



A legelső részben láthattuk, ahogy Wei könnyezve leveti magát a Wen klán egyik sziklájáról. Láthatjuk, ahogy Wangji odasuhan, és megragadja a karját, jóllehet ő is vérzik. Nem akarja elengedni a srácot, és Wei gyengéd mosollyal néz fel rá.





Nem tudom, mi történik, amiért Wei-nek meg kell halnia. Nem tudom, miért vagy mitől lesz gonosz - mindenki gonoszként emlegeti.

Ritka az, amikor egy nyitányt minden egyes alkalommal megnézek, de itt ez a helyzet. Egyszerűen imádom, gyönyörűek a vágások, a zenéről nem is beszélve.



*Akit még mindig nem győztem meg, annak megemlíteném, hogy nekem folyton Tolkien világa jut eszembe a sorozatról. Nem csak a Sötét Fém miatt, amit akár Sauron is létrehozhatott volna, hanem főként azért, mert a szereplők tisztára olyanok, mint a tündék. Gyönyörű, hosszú haja van mindnek, és szépséges ruhákban járnak. Nagyon kecsesek, magasak, udvariasak - a többségük -, szabálykövetőek, segítőkészek. A helyek, ahol élnek, szintén Tolkien világát idézik, Felhőzug simán lehetne akár Völgyzugoly is. Ezért a látvány szerintem megér egy-egy megtekintést.






Egyik kedvenc karakterem Lan Xichen, Wangji bátyja












És az elmaradhatatlan kedvenc videó. Valószínűleg lesz majd több is, de nem akarok spoilert magamnak, így távol tartom magam azoktól, amik mostanában kerültek fel. Külföldön már jóval több részt láthattak, mint mi.


Remélem kedvetekre volt az ajánló, és belenéztek majd a sorozatba. Higgyétek el, nem bánjátok meg, ha adtok egy esélyt a fiúknak. De figyelem, komoly függőséget okozhat. :)

1 megjegyzés :

egyedike írta...

Én a hétvégén kezdtem el! Imádom! Kíváncsian várom a folytatást! Ha történetet szeretnél írni velük, ne tartsd magadban! :)

Megjegyzés küldése