Subscribe:

Labels

2021. november 21., vasárnap

#45 BL sorozat értékelő (Guardian)


Alapesetben évekig húztam volna ennek a cikknek a megírását, de elég korán megegyeztem magammal, hogy ennek máshogy állok neki. 45 rész, egyenként csaknem 50 perc, összetettségben vetekszik a The untamed és a Word of honor sorozatokkal, így nem volt kérdés, hogy itt más stratégiára lesz szükségem, ha véleményt akarok alkotni.

Guardian

Vigyázat, spoiler!

A nagy változás abban áll, hogy kevés képpel fogom kísérni ezt a cikket. Napokat tölthetnék a vadászattal, de jelenleg erre sem időm, sem kedvem, viszont ez a sorozat annyira nagyszerű, hogy úgy érzem, képek nélkül is el kell róla mondanom a véleményem.

Valamiért eddig kívül esett a radaromon. Azt hittem a borító alapján, hogy kicsit Végzet ereklyéi-érzés lesz, nem győzött meg sem a fülszöveg, sem a képek. Persze a youtube ismét másként gondolta, no meg épp nem akadt semmi aktuális sorozat, amit nézhettem volna, így belevetettem magam.

A Guardian világa remekül meg lett alkotva. Háromféle "csoport" lett elkülönítve - az emberek, azok a lények, akiknek van valamilyen erejük, illetve azok, akik át tudnak változni valamivé. Ők még további csoportokra oszlanak - vannak a fák/növények, vannak a kígyók, a macskák, a varjak. Valószínűleg nem kaptunk mindből ízelítőt. 10.000 évvel ezelőtt a Haixing (ezen a bolygón játszódik a sorozat) valamint az átváltozni képes lények, a Yashou-k győzedelmeskedtek a harmadik faj, a Dixing-ek felett. A Dixingek így ma a föld alatt kénytelenek élni, távol a napfénytől. Ezt a fajt négy szent tárgy együttes használatával győzték le, ez a négy tárgy azonban elveszett, a sorozat kezdetéig legalábbis.

A normál emberek többsége nem tud a másik két fajról, a bűneseteket pedig egy erre specializálódott társaság vizsgálja ki. Ez nem más, mint a Különleges Vizsgálati Osztály.


Az osztály vezetője Zhao Yunlan, akit a legtöbben tisztelnek és félnek tőle. A fickó elég lazán kezeli a szabályokat és a saját beosztását, az alkalmazottak viszont felnéznek rá, és minden parancsát teljesítik.

A sorozat kezdetén új munkaerő érkezik az osztályra, ő Guo Chang Cheng, s vele együtt mi is belecsöppenünk a dolgok sűrűjébe. A srác kezdetben nem tudja, hogy ahová kiközvetítették, ott földönkívüli ügyekkel foglalkoznak. Elég sokáig tart belerázódnia, de végül a csapat fontos tagjává válik.


Különösen szerettem ebben a sorozatban, hogy habár megvolt egy fő szál, amerre haladt a történet, mégis az összes szereplő megkapta a maga sztoriját. Guo-ról például kiderült, mennyire tiszta, önzetlen aurája van, ami miatt azt hitték, ő lehet egy fontos alkotóelem, ami végül nem bizonyult igaznak, a srác mégis sokat fejlődött és tanult az osztályon.

Az első eseteik során bukkan fel a négy tárgy első darabja, ez a Hosszú élet tárcsája. 


Talán a legelső karakter, aki megkapta a maga történetét, Wang Zeng volt. A fehér ruhás, légies lány azzal sokkolta Kicsi Gao-t és minket is a legelső napon - illetve estén -, hogy nem járt, hanem siklott a padló fölött. Kiderült, hogy ő amolyan szellem, a teste valahol elveszett, és amikor Yunlan és Da Qing rátalált, nem emlékezett semmire. A második tárgy felbukkanásakor azonban ez is megváltozik - kiderül, hogy Wang Zeng az utolsó leszármazottja egy népnek, akik már-már lemészárolták egymást, a lelkeik azonban berázva raboskodnak. Weng Zeng és a csapat megérkezik a helyszínre, a lány visszanyeri az emlékeit, és még a szerelme is visszatérhet hozzá. A csapat megszerzi a második tárgyat, a Hegyi-patak árt.

A harmadik tárgy volt az egyik személyes kedvencem, az Erény ecset, és szerintem ez kapta a legnagyobb körítést is. Kicsi Guo találkozott vele korábban, használta is, de akkor persze még senki sem tudta, milyen fontos tárgy is az.

A negyedik tárgy az Őrlámpa, melyet csak egy tiszta szívű, nagyon erős lélek tud meggyújtani. Ennek az életre keltése volt a csapat legnehezebb feladata, azt hittük egy darabig, talán Kicsi Guo lesz a kulcs, de ez tévesnek bizonyult.


Zhu Hong volt az a karakter, aki sokáig ellenszenves volt nekem. Szerelmes a főnökébe, rengeteg dolgot megtesz azért, hogy a kedvében járjon, de erőfeszítéseit nem koronázza siker. Ő a kígyók népcsoportjának a tagja, aki a család ellenzése ellenére ezen az osztályon dolgozik.


Da Qing egy Yashou, képes macskává változni, és ő a helyettes vezető. Ha jól értelmeztem, ő akadt rá régebben Yunlan-ra, és ő hagyományozta rá az osztály vezetését. Valószínűleg 10.000 éves, ami később fontos információ lesz.


Jin Ling-ről nem sok minden derült ki a sorozat folyamán. Számítógépes zseni, elvileg nincs különleges képessége - a fordítás alatt lévő eredeti könyv szerint viszont van, sőt, amolyan másvilági entitás ő is, de ezt a sorozat nem vette át.


Az egyik legösszetettebb, legtitokzatosabb, és sokszor legbunkóbb karakter Chu Shu Zhi. Ő és Kicsi Guo vitték el a második BL párosnak járó díjat. Az ő háttér története is eléggé összetett, mivel ő egy Dixing, akit a Fekete Köpenyes Nagykövet helyezett át a Földre, hogy hasznos tevékenységet végezzen. Éppen ezért Shu Zhi az, aki a legnagyobb tisztelettel viseltet a Nagykövet iránt. A srácnak volt egy ikertestvére, ő azonban meghalt, Shu Zhi lelkében így van egy nagyon sötét rész, amit a gonosz oldal ki is használ.

Yun Lan mellett a másik "igazi" főszereplő nem más, mint egy egyetemi professzor, Shen Wei.


A professzor már a legelső részben belebonyolódik a csapat egyik ügyébe, melynek végén megtalálják az első ereklyét. Yunlannak persze azonnal szemet szúr a férfi, már csak azért is, mert ember létére mintha túl sokat tudna a többi lényről. Azt pedig a vak is láthatja, hogy Shen Wei teljesen megdöbben, mikor először látja Yunlant.


A nézőknek olyan érzése lehetett, mintha ők ketten találkoztak volna már valahol, amire a professzor emlékszik, Yunlan viszont nem.

Mivel Yunlan nagyon impulzív, csapongó személyiség, ami a szívén az a száján, szinte ráakaszkodik a professzorra, és sorra bevonja az ügyeikbe. 

Azt persze egyikük sem tudja, hogy Shen Wei igazából maga a Fekete Köpenyes Nagykövet, aki ügyel a különböző fajok tevékenységeire, és aki visszaviszi magával a bűnösöket.


Amikor a Nagykövet felbukkan, mindenki vigyázzba vágja magát, egyedül Yunlan az, aki lazábban viselkedik vele - mint ahogy mindenki mással.

Shen Wei hiába igyekszik távol tartani magát Yunlantól, a másik férfi mesterkedése folytán valahogy folyton egymás mellett kötnek ki. Shen Wei pedig többször meg is védi a férfit, egyszer például egy mágiát használó férfihoz fordulnak, hogy segítsen visszaadni Yunlan látását.



Ez viszont nem vezet eredményre - jobban mondta igen, Yunlan újra lát, de a csapat rájön, hogy ára van annak, hogy Yunlan megkapta ezt az áldást, így vissza is adja. Shen Wei és ő ezért az egyik ereklyéhez fordulnak, a hosszú élet tárcsájához, amivel Shen Wei visszaadja a másik látását. De ennek is ára van - Shen Wei - vagyis a Nagykövet - megosztotta életenergiáját Yunlannal. Ez rendkívül fontos lesz a sorozat végén.



Yunlan természetesen kicsit mérges lesz, mikor megtudja, hogy Shen Wei a Nagykövet, de persze érezte ő, hogy több van az egyetemi professzor álcája mögött. Amikor aztán a csapat is megtudja, enyhén szólva leesik az álluk. Zhu Hong különben sem kedvelte a férfit, mivel Yunlan nyilvánvalóan odavolt érte. Ki hibáztatná?

A sorozatban három gonoszt különítettem el, de az első kettőnek szervesen köze volt a legutolsó és egyben legnagyobb gonoszhoz.


Az első volt Zhu Jiu, szerintem rettentő nehéz volt elkapni, mert bárhol meg tudott jelenni, illetve el tudott tűnni. Azt a feladatot kapta a Főnöktől, hogy szerezze meg a tárgyakat a csapattól, csakhogy az osztályra nem tudott bejutni - egyik gonosz dixing sem tudott. A hátteréről annyit tudtunk meg, hogy azért állt át a gonosz oldalra, mert anno a Nagykövet kicsit megkarcolta az arcát, meg akarta ölni, mikor megtudta, hogy a srác megölte egy társát.

A második "gonosz" karakter történetét zseniálisnak találtam. A fickónak volt egy zöldséges-gyümölcsös boltja pont az osztály mellett, ahol Kicsi Guo is többször megállt, sőt, egyszer segített is a fickónak - ekkor használta az erény ecsetet!

Csakhogy a fickónak meghalt a terhes felesége a kórházban. Rettentő sok dolognak kellett rosszul alakulnia, de a fickó végül az ecset befolyása alá került. Azt hitte, a felesége mások hibájából halt meg; ott volt például az a két ember, akik elcsaklizták előle a taxit - a két ember meghalt. Vagy ott volt az a politikus, akit hamarabb kezeltek, mint a nőt - a politikus volt Yunlan apja. Vagy ott volt az orvos és a nővér, akik nem figyeltek eléggé a nőre. Mindezek odáig vezettek, hogy a férfi azt hitte, ők okozták a felesége halálát. Szerintem zseniális volt ez a felépítés, míg rájöttünk, ki is miért használja az ecsetet sorra, hát elképedtem én is.

De mindkét embert - és még másokat is - igazából a Főnök irányított. A Főnök odalent volt a dixing birodalomban, bezárva egy kőtömbbe, aminek már 10.000 éve a rabja. Ekkor győzték le őt a négy tárgy segítségével, most viszont, mikor a tárgyak újra előkerültek, ő is készül a visszatérésre. Egyre nagyobb erőt szerez, és végül az is kiderül, ki ő valójában.

Yunlan a sorozat folyamán többször is megérintette a tárgyakat, főleg a tárcsát, egyszer pedig megnyitott egy portált a segítségükkel, és visszautazott a múltba. Itt pedig, akivel legelőször találkozott, az Shen Wei volt!






Na itt, ennél a pontnál mondtam azt, hogy basszus! Ez rohadtul fantasztikus! Belegondolni esetleg lehet, de értelmesen megfogalmazni... hogy amikor Shen Wei először találkozott Yunlannal, az 10.000 éve volt, viszont Yunlan 10.000 évvel később találkozott a professzorral igazából! Áh! Mert Yunlan ugye nem emlékezett, hiszen reinkarnálódott, Shen Wei viszont 10.000 éve járta a világot, és várta az újbóli találkozást. Hát mi ez, ha nem csodálatos!

És hát ugye 10.000 éve Shen Wei és Yunlan volt az, aki együtt legyőzte a gonoszt, aki nem volt más, mint Shen Wei ikertestvére.


Szóval Ye Zun, aki roppantul dühös és hataloméhes, mivel abban a tudatban van, hogy kiskorukban Shen Wei magára hagyta őt, és a saját erejéből kellett boldogulnia. De persze itt is akadt egy kis félreértés, mivel Shen Wei nem hagyta magára, hanem erővel távolították el mellőle. De amíg Ye Zun ezt nem tudja, addig bizony azon van, hogy megölje a testvérét. És ez a négy tárgy birtokában úgy néz ki, sikerül is.


Hát, senkinek sem kívánom ezeket a pillanatokat. Yunlan a végsőkig küzd, de hát egy erős dixing ellen mégis mit tehet, ha Shen Wei sem képes legyőzni? Viszont... emlékszünk még arra, amikor Shen Wei a tárcsa segítségével visszaadta Yunlan látását, megosztva így vele az erejét? Így mivel Shen Wei vére már nem "tiszta", tehát Yunlan-ból is van benne, Ye Zun nem tudja azt felhasználni.



Annyira gyönyörű volt egyébként, mikor emiatt veszekedtek; Yunlan megtudta, mit tett érte Shen Wei, és nem értette az egészet, szerinte nem érte meg, Shen Wei viszont azt mondta, hogy megérte, és hogy ez az az élet, amivel Yunlannak tartozik. Mert hiszen Yunlan is megmentette őt 10.000 évvel ezelőtt! Csakhogy erre Yunlan - még - nem emlékezhet! Áh!

Tehát Shen Wei mesterkedésének hála Ye Zun megsemmisül, de a két testvér kibékült, hiszen ismét bizonyítást nyert, hogy a gonosszá lett embereknek is csak egy ölelésre van szüksége.


Sajnos azonban Yunlan teljesen összezuhan Shen Wei halála után, és hát bevallom, nem akartam elhinni, hogy el kell válniuk. De itt még nem volt vége a dolognak, Yunlannak is fel kellett áldoznia magát - ő volt a láng, ami meggyújtotta az Őrzőlámpást. Yunlan teste a Földön maradt, a lelke azonban eltávozott, és nagyon remélem, Shen Wei és az ő lelke találkozni fog.






Nem biztos, hogy át tudtam adni ennek a sorozatnak a zsenialitását, de nem is erre törekedtem. Már rég befejeztem, de még mindig a fejemben van, még mindig gondolkodom és töprengek rajta, és még mindig alig tudom felfogni azt a csavart, amit a készítők beletettek. A kapcsolat, ami Shen Wei és Yunlan között volt, zseniális, földöntúli, lenyűgöző és nagyon szép, bekerült azon kevés kapcsolat közé, amiről úgy vélem, korokon átívelő, és sosem fog elhervadni.











0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése