Subscribe:

Labels

2023. június 25., vasárnap

#90 BL sorozat értékelő (A Shoulder to cry on)


Ezt most nehéz lesz összehoznom.

A Shoulder to cry on

Vigyázat, spoiler!

Most nem tudom azt mondani, hogy nincs új a Nap alatt, meg hogy láthattuk már ezt a sztorit milliószor. Mert vagy nem történt ilyen, vagy én magam nem emlékszem. Mindenesetre ez a rövidke, mégis tartalmas sorozat beleette magát a fejembe.

Kezdjük azzal, mekkora felfedezést tettem a cikk írása közben. A két főszereplő srác ugyanis egyaránt az OMEGA X zenekarból jött! Tapasztaltam már olyat, hogy egy-egy kpop idol szerepet kapott sorozatokban, de hogy ketten is, ráadásul főhősök!

A történet főhőse Lee Da Yeol, aki élete nagy részét az íjászatnak szentelte.


Valószínűleg nem számít arra, hogy egy gyengélkedőn tett látogatás alapjaiban rengeti meg a világát, mégis így történik. Amikor ugyanis az ágyon fekve oldalra pillant, tekintete találkozik egy másik srácéval.



Jo Tae Hyun a tanárok kedvence, miközben igazából egy kiismerhetetlen, hűvös személyiség. Mintha nem érezne bűntudatot akkor sem, mikor azt állítja, Da Yeol zaklatta őt, emiatt pedig a tanárok keményen megszidják a srácot.





Nagyon érdekes kérdés az, hogy Tae Hyun vajon miért csinálja mindezt. Kívülről úgy tűnik, semmi gondja a világon, mindig nevet és hülyéskedik, újabban épp Da Yeol kárára, akivel egy osztályba kerülnek, rövidesen pedig még egy tanulócsoportba is, hogy az élet kicsesszen szegény sportolóval.





A projekt miatt, meg mert Tae Hyun magánál tartja Da Yeol szerencse-talizmánját, Da Yeol átmegy a másik lakására, de ez sem alakul túl jól, sőt. A kocka azonban ott kezd fordulni, mikor Da Yeol tanúja lesz egy szóváltásnak Tae Hyun és egy nő között, ahol is a nő gyilkosnak nevezi a srácot. Most már aztán irtó kíváncsiak lettünk Tae Hyun múltjára, meg arra, miért viselkedik úgy, ahogy. Mintha tényleg kőből lenne, és nem érezne megbánást egyetlen tette miatt sem.


Az eset után Tae Hyun kimarad az iskolából, de persze a tanárok nem tudják, mi lehet vele, és ugye csak Da Yeol tudja a címét - hiszen neki adta meg a projekt miatt. Da Yeol pedig vállalja, hogy ránéz a srácra, és láthatóan ezzel érdekes érzelmeket indított el Tae Hyun-ban.

Gyilkos?!

Tae Hyun innentől nem hagyja békén, de már egy kicsit jobb értelemben, mintha barátkozni akarna. Meg is mondta neki, hogy cukinak tartja, de úgy, mint egy macska a hörcsögöt.





Tae Hyun pálfordulása feltűnik a haverjának is, aki megvicceli a srácokat, és bezárja őket a szertárba. Da Yeol itt kezd rájönni, hogy... talán többet érez a másik iránt, mint barátság, még azon túl is, hogy alig tud róla valamit.


Teljesen hihetőnek találtam Da Yeol érzéseit. Kezdetben sem hiszem, hogy utálta volna a másikat, csak bosszantotta a viselkedése - még most is -, viszont Tae Hyun segítségével kezdett megérteni több dolgot is magával kapcsolatban. Köztük azt, hogy talán nem az íjászat az egyetlen és fő útja. Tagja lett továbbá egy jó kis csapatnak, mert két másik osztálytársukkal bandáztak általában, és szerettem őket együtt.

De ez a boldogság (?) sem tart sokáig, az egyik órán ugyanis a Heimlich fogást gyakorolják talán, és természetesen a két srác összekerül. A szituáció annyira kínos, hogy szerencsétlen Da Yeol száján kibukik, hogy kedveli a másikat. Ezen persze mindenki jót derül, még Tae Hyun sem fogja fel, hogy a srác komolyan gondolta.


Tae Hyun tovább folytatja a "zaklatást", pedig Da Yeol minden erejével igyekszik kerülni őt, és ez egy elég szomorú időszak. Da Yeol annyira erősen próbált helytállni, próbált megmaradni a számára kijelölt úton, de azóta az ominózus összepillantás óta egyszerűen nem tud normálisan koncentrálni, és megkérdőjelez mindent, amit biztosnak hitt. Tényleg az íjászat az egyetlen lehetősége? Igen, éveket fektetett bele, de talán létezik más út is.

Kínos, de közben cuki is. :D


Da Yeol egyszerűen otthagyta. :(


És mivel máshogy nem tudta elszakítani magukat, Da Yeol felhozta a "gyilkos vagy" dolgot, és olyan undorodva nézett a másikra, ami végül megtette a hatását.

Tényleg szomorú időszak ez Tae Hyun számára is. Évekig élt együtt a bűntudattal úgy, hogy kifelé nem mutatta a fájdalmát, most azonban Da Yeol reakciója feltépte a sebeket.



A következő történt: Tae Hyunt kilenc-tíz éves korában örökbe fogadta egy kedves pár. Szerette őket, de a nő rövid időn belül teherbe esett, Tae Hyun pedig megijedt, hogy őt visszaküldik, és azt mondta a nő testvérének, hogy nem akarja, hogy megérkezzen a kisbaba. A nő persze kiabált vele, a kisfiú elszökött, amikor pedig a nevelőanyja ment megkeresni, elütötte egy autó. Elvetélt, később pedig öngyilkos lett. A legborzasztóbb az egészben pedig az, hogy a nő testvére Tae Hyunt hibáztatta! Baleset történt, de ő inkább tíz éven keresztül azzal sanyargatta szegény srácot, hogy minden az ő hibája. Tae Hyun pedig elhitte ezt. A mangából derült ki valami olyasmi, hogy kisfiúként Tae Hyun is megpróbált öngyilkos lenni, vagy legalábbis megszabadulni a fájdalomtól, bűntudattól, ezért a fejére ejtett egy virágcserepet. Talán helyre is jött, most azonban, Da Yeol "miatt" ismét feltörtek az érzelmei. Mit tehetne, hogy megszabaduljon ettől? Újra betöri a fejét, hátha minden helyrejön.



Da Yeol is harcol épp magával; egy válogatón van a csapattársával, akit legyőz, de utána a srác elárulja neki, hogy befejezi a versenyzést, mert tropára ment a karja. A srác sokkal felszabadultabbnak tűnik, és hát persze, hogy Da Yeol is szeretné magát így érezni.

A verseny után kapja meg Tae Hyun érthetetlen üzenetét, amiben őt vádolja... és megtudja azt is, a srác mit tett magával.




Tae Hyun ezután elmeséli a múltat a másiknak, és persze Da Yeol mindent más színben lát ezáltal. Ekkor hangzik el a sorozat legfontosabb mondata, ami helyrerakja Tae Hyun életét:

"Nem a te hibád!"



Mert Da Yeol megértette azt, amit Tae Hyun nagynénje nem; hogy ez egy sajnálatos baleset volt.


Tae Hyun évekig sanyargatta magát ezzel, most pedig végre megkapta a feloldozást. Mihez kezdjen ezután? Higgye el, hogy valóban nem bűnös?


Még szorosabb lesz a barátságuk, és öröm volt nézni, hogy Tae Hyun már tényleg másként viselkedett, mint korábban. Persze piszkálták egymást, de ebben már látszott a mélyebb kötődés. Valószínűleg Tae Hyun itt még mindig nem fogta fel igazán Da Yeol érzelmeit, de hát azért vannak a barátok, hogy felnyissák a szemünket, ugye...






Tae Hyun haverja ugyanis pontosan tudja, hogy Da Yeol tényleg kedveli a másikat, és belekavar a kapcsolatukba. Előbb Da Yeol-lal beszél erről, majd pedig a barátjával, és hát ennek sajnos meg is lesz az eredménye.

Da Yeol közben elveszíti a versenyt, szándékosan, és a csapatból is kilép. Úgy tűnik, megtalálta végre a célját.



A legrosszabb rémálmom! :(


Most Tae Hyun kezdi el kerülni a másikat, és ismét csúnyán összevesznek.


Úgy tűnik, Tae Hyun nem akarja, hogy Dae Yeol kedvelje, és ezt viszonozni sem tudja. Szintén a mangából értettem meg jobban, hogy mivel kilépett a csapatból, Da Yeol iskolát is akar váltani, csakhogy tekintettel az utolsó félévére, ezt az igazgató nem engedi. De annyit legalább elérünk vele, hogy Tae Hyun kicsit észhez tér. (Hozzátenném, a sorozatban valószínűleg hagyták iskolát váltani, talán drámaibbnak gondolták ezt az elválást)





Tae Hyun nem volt benne biztos, kedveli-e a másikat, de hiányolta, szüksége volt rá, mindig őt kereste. Da Yeol-nak azonban ez már nem volt elég, és mivel elhitte a srác korábbi szavait - hogy csak játszott vele, hogy lássa, neki magának van-e emiatt lelkifurdalása -, így nem bocsát meg neki.

Ki kell még emelnem egy másik fontos jelenetet, ami Da Yeol nélkül nem úgy zajlott volna le, ahogy. Tae Hyun felkereste az anyja sírját az évfordulón, és ott összefutott az apjával meg a nagynénjével. A nő persze ismét nekiesett, gyilkosnak nevezte... Tae Hyun azonban kinyitotta a száját, és kérte, hogy álljon le. Baleset volt, a nőnek pedig nem kellene őrá kivetítenie a bűntudatát. Az apja próbálta magához ölelni, de ennyi idő után Tae Hyun sebei talán sosem gyógyulnak be. Mert hiszen az apja is eltaszította... Tae Hyun pedig talán sosem fog már szeretni senkit sem, mert attól fél, újra elhagyják. Valószínűleg emiatt nem akarta felismerni Da Yeol érzelmeit, ezért taszította el magától.







Rettentő erős jelenet volt, Tae Hyun végre őszinte lett saját magával és másokkal is!

Mielőtt továbblépünk, nézzünk néhány jelenetet, amikor Tae Hyun "megmagyarázhatatlan" módon morcos lett, mert Da Yeol nem vele foglalkozott, vagy flörtölt másokkal. De nem tudjuk, mit érzünk iránta, ááá!





Persze, én is ilyen ábrándozva szoktam nézni a barátaimat...




Önzetlen szeretet vs. önző


S ugrottunk két évet az időben. Tae Hyun még mindig világfájdalmas képpel mászkál, és még mindig nem tudja meghatni mások szenvedése. Egyetemre járnak, de azóta a nap óta nem találkoztak egymással. Egészen addig, míg közös barátjuk, So Yeong fel nem hívja azzal, hogy Da Yeol lerészegedett, és utána sír. Szerintem Tae Hyun sosem futott még olyan gyorsan...

Mert az eltelt két évben Tae Hyun nyilván rájött, hogy érzései vannak a másik iránt, de jobban meg akarja ismerni, és arra kéri, várjon rá.




Tae Hyun ezután átmegy totál cukiba. Ismét eltelik két év, Da Yeon-nak vizsgái vannak a rendőrtiszti iskolában, de Tae Hyun mégis elviszi őt az óceánhoz.






"Tél, óceán és Da Yeol. Egy helyen a három kedvenc dolgom."


Egyetlen puszit sem kaptunk, de tekintve, ki ez a két srác, ezt nem is csodálom, és el is engedem.

Szerintem nagyon jól bemutatták mind Da Yeon útkeresését, amikor rájött, nem érez szenvedélyt a sport során, valamint azt, ahogy Tae Hyun a másik támogatásának hála felépült a bűntudatból. Mindketten olyasmiben segítettek a másiknak, amiben a legnagyobb szükségük volt rá, és talán tudomásuk sem volt róla, mennyire szenvedtek éveken keresztül.

A mangát elolvasva azt tudom mondani, nekem a sorozat sokkal jobban tetszett. Egyrészt számomra a rajzolt két srác már-már félelmetesnek tűnt, és habár örülök, hogy elolvastam, mert néhány dolgot így világosabban látok, de a sorozat rettentően jól lehozott minden lényeges pontot, és a srácok sokkal aranyosabbak, szerethetőbbek voltak.

Ajánlom mindenkinek!




0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése