Subscribe:

Labels

2023. szeptember 24., vasárnap

#95 BL sorozat értékelő (Love Is More Than a Word)


Gondoltam-e, hogy egy kínai bromance lesz a következő értékelő témája?
Nem.
De így alakult.

Love Is More Than a Word

Vigyázat, spoiler! (vagy mi)


Mostanában nagyon nem találtam olyan új, vagy épp befejezett sorozatot, ami felkeltette volna a figyelmem, így történhetett, hogy vissza kellett nyúlnom egészen 2016-ig, ugyanis ez a történet akkor jelent meg.

12 rész, és senkit sem akarok becsapni, nem néztem meg minden egyes percet, így talán ezért (is) lehet, hogy nem értettem a háttérben zajló összeesküvést. Vagy pedig azért nem értettem, mert nem volt rendesen kibontva, felépítve.

A történet egyik hőse Tao Mo, akit a leírás valamiért "igazi játékosnak" nevez, hiszen a sztori kezdetén vásárol magának bírói pozíciót.

Na most, szerintem ez a srác - férfi - minden, csak nem "játékos", legalábbis ha ezt úgy kellene érteni, hogy tudatosan tesz meg minden lépést, taktikázik, és mindig azt mondja, amit éppen kell. Ő éppen az ellenkezője! Naiv, nyitott szívű, és egyedüli célja, hogy igazságos bíró legyen belőle. Kissé nehéz dolga van, mert írástudatlan, és mint mondtam, úgy vásárolta ezt a pozíciót - valami adomány fejében kapta meg. A legelső jelenetben azt láthattuk, ahogy kivégezték az apját, Tao Mo pedig teljesen összeomlott, és még három év múltán is gyászol.

Node, kíséretével megérkezik a városba, ahol bíró lesz, és persze rögtön intrikák hálójában találja magát. Mivel nem tud olvasni, nagyon könnyedén be lehet(ne) csapni, amit valamilyen szinten a tanácsadója, Jin mester ki is használ.

Jin mester, és a könyvelő nyomban összeesküvést is szőnek a háta mögött, Tao Mo pedig, naivitásának köszönhetően, bele is sétál a csapdákba.

De. A segítség éppen a legváratlanabb helyről érkezik. Egy olyan ügyvédtől, akivel eddig egy bírónak sem sikerült összeismerkednie, aki ritkán fogad vendégeket és ritkán megy vendégségbe, de aki azonnal Tao Mo segítségére siet, bármiről is van szó. Ő Gu She.

Imádtam ezt a fickót. Mindenki megdöbbenésére azonnal találkozott volna Tao Mo-val, ha kell - vicces jelenet volt, mert azt hitte, a bíró ott van, erre csak a kártyáját küldte el. Micsoda csalódás! 






Szegény! Tisztára beleélte magát! :D


Mégis akkor találkoznak először igazán, mikor Gu She a bíró után megy, és megmenti attól, hogy kihasználják és szégyenbe hozzák írástudatlansága miatt.






Nem lennék a helyetekben, barátaim!

Természetesen azonnal elindulnak a pletykák, mindenki kíváncsi arra, mitől lettek ezek ketten ilyen jó barátok, habár állítják, hogy azelőtt sosem találkoztak. Amikor ezután a jelenet után elválnak, Gu She arcán átfut egy mosoly, már itt látszik, milyen gyengédséget érez a másik iránt. Másnap reggel, mikor Tao Mo alig kelt ki az ágyból, már meg is egyeznek, hogy Gu She tanítani fogja őt. Később Tao Mo mindenáron meg akarja látogatni Gu She mesterét - és persze... ebben véletlenül sem játszik közre az, hogy Tao Mo is ott van éppen -, és a dolgok annyira jól alakulnak, hogy a mester felesége elrendez az új bírónknak egy házasságot.

Ezt a szálat azért említem, és azért fontos, mert szerencsétlen menyasszony öngyilkos lesz, mikor meghallja, hogy Tao Mo lesz a férje.

Itt is van Tao Mo egyik első, komoly esete, amikor őt magát gyanúsítják azzal, hogy a halálba kergette szegény lányt. Gu She persze segít kideríteni, hogy erről szó sincs, és habár a lány családja nehezen adja magát, de végül kiderül az igazság; a lány meg egy fiú - aki beperelte a bírót - együtt voltak, a lány elvileg terhes volt, és a szülei - vagy az apja - addig győzködték, míg öngyilkos lett. Persze ehhez is hozzájárult kicsit az a könyvelő, aki mindenáron meg akarja fúrni Tao Mo-t. Ügy megoldva!

Szeretnék kiemelni egy jelenetet az ötös részből, illetve ennek apropóján bemutatom két kis kedvenc karakteremet.

Hao Guo Zi a megyei bíró szolgája...

... míg Gu Xia Jia az ügyvéd úr szolgája.

Ezek ketten már a kezdetektől fogva csipkelődnek egymással. A főnökeikhez persze végtelenül lojálisak, de a másik férfihoz, meg egymáshoz már másként viszonyulnak. Az egyik jelenetben például, mikor Tao Mo be akarna menni Gu She-hez, Xia Jia elküldi, hiszen nincs látogatókártyája. Tao Mo ezt szépen el is fogadja, el is mennek. Erre fel hozzák az utasítást Xie Jia-nak, hogy ha Tao úr megérkezik, azonnal engedjék be! Xie Jia pedig futhat a kocsi után, mert Guo Zi kicsit meg akarja leckéztetni!

Bemutatnék további két karaktert. Az egyikük Tao Mo komornyikja, Lao Tao...

... a másik pedig egy férfi, aki őutánuk nem sokkal érkezik a városba. A beszélgetésükből kiderül, hogy Lao Tao korábban a férfi apját szolgálta, majd valamiért elüldözték a hegyről - szerzetes volt ott, vagy mi -, a férfi viszont most azért jött, hogy megtalálja, és visszavigye.


Ő Mu Chun. Nem tudtam hová tenni a fickót! Mert folyton piszkálta Tao Mo-t meg a szolgáját, de közben meg segített is nekik, megmentve őket kínos helyzetektől. Sőt, mintha még azt is érezte volna, hogy Tao Mo és Gu She érez valamit egymás iránt, mert úgy intézte, hogy a bíró egy darabig a másik férfinál legyen kénytelen lakni. Olyan volt nekem, mint Ye Bai Ji anno, kis szemétláda, de imádni való!




No, thanks :D


A következőkben Tao Mo régi ismerősei kerülnek előtérbe. Egyrészt holtak találnak egy nőt, akit korábban ismert, másrészt felbukkan egy másik, akit talán még feleségül is akart venni. Nos, ezt a hölgyet Mu Chun szemrebbenés nélkül elküldi! :D

Mivel sajnos nem sok képet találtam a sorozathoz, a lényegre szorítkozom. Tao Mo-t az a két alak mindenáron meg akarja buktatni, de igazából nem is ők a lényeg. Tao Mo két női ismerőse halott, és mindkettőt egy bizonyos úr ölette meg valamiért, amit a hölgyek elvittek tőle. Először azt hittük, egy szobrocskáról van szó - amit az egyik lány felajánlott Tao Mo-nak egy gyönyörű, piros ruhával egyetemben -, de a bíró a szobrot nem fogadta el, csak a ruhát. És amikor átvizsgálták a ruhát, találtak benne egy anyagot, tele írással, amiről kiderült, hogy valamilyen lázadási egyezmény, tehát nagyon fontos dokumentum!

Van egy jelenet, amikor sétálgatnak, erre meg akarják őket ölni. A két férfi kölcsönösen megmenti egymást, hogy aztán őket kelljen megmenteni!





A végjátékban hőseink épp hogy megmenekülnek, Tao Mo-t börtönbe zárják, de aztán elengedik, mikor megtudják, kicsoda a védelmezője.

És álljon itt a sorozat nagy titka! Hogy honnan ismerik is egymást ezek ketten valójában.

Három évvel korábban, amikor Tao Mo apját igazságtalanul kivégezték, igazából Gu She ikertestvére volt a bűnös. Gu She pedig ezért segít most a másiknak, hogy vezekeljen. Tao Mo nyilván le van sújtva, mikor ezt megtudja. 





Csak azután hajlandó megbocsátani, hogy Gu She elszenved néhány erős ütést csak, hogy kiszabadítsa.











Ááá, ez egyszerre volt fájdalmas és gyönyörű. :(

És ami miatt némileg kiakadtam a sorozatra? Az utolsó jelenetekben készülnek a harcra, mert hát náluk van az az irat, és persze meg akarják őket ölni. Erre mi történik? Megtudjuk, hogyan végződik az összecsapás?

Nem. Helyette belecsöppenünk valami esküvői szertartásba.






Ez az utolsó jelenet. Ennyi! Derült égből villámcsapásként, és habár nagyon szép meg aranyos, de számomra hihetetlen is, tekintve, hogy sem felvezetése, sem magyarázata nem volt. Oké, korábban Tao Mo mondott olyat, hogy örökké mellette akar lenni, de akkor is. Minimum egy lánykérést elvártam volna!

A kínai sorozatok esetében sokkal jobban felépített és kibontott cselekményt szoktam meg, ami itt hiányzott, de ennek ellenére kifejezetten vicces sorozat volt, jól szórakoztam rajta, így emiatt mindenképp megérte!







Valaki szégyenlőőős! :D



Visszatérő momentum!



0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése