Subscribe:

Labels

2022. április 24., vasárnap

#55 BL sorozat értékelő (Not me)

 


Mióta várom már, hogy megírhassam ezt a cikket!

Not me

Vigyázat, spoiler és +18!


Valószínűleg ez is egy olyan sorozat, amit senkinek sem kell bemutatni. Sokat vártunk rá, jól be is harangozták, hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ez egy fantasztikus sorozat lesz. És akkor még a két főhősről nem is beszéltünk!


A történet főhőse Black és White, akik ikrek, és akiket a szüleik tíz évvel korábban elválasztottak egymástól. Ezt azzal indokolták, hogy volt a srácoknak néhány rohama gyerekként - mikor az egyik majdnem megfulladt a medencében, a másik is fulladozni kezdett odakint. A szülők ezt persze csak kifogásként használták, mert különben is el akartak válni. Black maradt az anyjával, White ment az apjával, mégpedig Oroszországba.



White tíz évvel később tér vissza, hogy diplomata legyen, és az apja nyomdokaiba lépjen. Ő volt az az ikrek közül, aki némileg naiv maradt, nem látta, mennyi kivételezésben volt része csak azért, mert tehetős családból származik, és az az apja, aki. Hazaérkezve az apja rögtön be is mutatja olyanoknak, akik döntenek majd a srác felvételéről, tehát jó előre le volt itt zsírozva minden. Például White hiába "cseszte el" a felvételi beszélgetést, mégis megkapta az állást - az apja miatt. És az apja meg is kéri, hogy moderálja magát, és mondja azt, amit az idősek hallani akarnak.

Black ezzel szemben, aki maradt, ahol volt, láthatta a hatalom árnyoldalát is. Az anyja - anyjuk - bíró, de megszakították a kapcsolatot, mert Black nem akarta, hogy kivételezzenek vele. Így viszont nagyon is látja, hogy a hatalmon lévők mennyi mindent megtehetnek.

A sorozat arról szól, hogy próbálja egy csapat egyetemista megtörni egy bizonyos Tawi uralmát, akiről azt mondják, tönkreteszi a kisebb üzleteket, mindent felvásárol, hogy monopolhelyzetbe kerülhessen. Ha ez még nem lenne elég, a drogcsempészet is képbe kerül!

A Black irányította csapat tehát Tawi ellen dolgozik, a sorozat kezdetén azonban azt láthatjuk, hogy White rosszul lesz, miközben Black-et brutálisan megverik.


Egy közös barátjuk veszi fel White-tal a kapcsolatot, mutatja meg neki Black összetört testét, és emlékezteti őt a fogadalmukra; White megígérte Black-nek, hogy nem fogja hagyni, hogy kihasználják, és hogy bántsák őket. Most tehát ki kell derítenie, ki tette ezt a bátyjával.



Barátja, Todd végig tartja vele a kapcsolatot, elvezeti Black lakásába, és segít neki az átalakulásban, hogy beépülhessen Black csapatába, hiszen első körben arra gyanakszanak, hogy új, veszélyes barátai tehetnek Black állapotáról.

Akivel White - most már Black - először összefut az egyetemen, az Gram.


Le voltunk nyűgözve a sráctól, végig nagyon aranyos volt, és szegény másodhegedűs Black mellett, de erről majd később. Az egész csapatból őt tartottam egyedül Black igazi barátjának, a többiek csak amolyan beosztottak voltak szerintem.

El sem tudom képzelni, mit érezhetett White; ki kellett derítenie, ki bántotta a bátyját, közben úgy kellett viselkednie, mint Black, aki az elmondottak alapján elég kemény kezű srác lett, aztán odafigyelni az órákon, és még be is kellett sétálnia az oroszlán barlangjába... oda, ahol Black-et jól ismerték, és White bármikor lebukhatott.


Végre aztán előbukkant a másik főszereplő is, akire nagyon vártunk! Sean! Az első találkozásuk pedig emlékezetes marad.





Hihetetlennek találtam, hogy egyikük sem jött rá a cserére, pedig White személyisége teljesen más. Ezeknek a pasiknak tényleg csak a külsőség számít!

White tehát ott van a bandában, és kénytelen azonnal a közepébe csöppenni, mert pont akkor kezdik megvalósítani az egyik akciót Tawi ellen. A srác szinte semmit sem tud, csak annyit, amennyit kihámoz a többiek beszélgetéséből, de kezdettől fogva ellenzi, hogy agresszívan, erővel lépjenek fel Tawi ellen.

Számomra ebben mutatkozott meg White és Black különbözősége, felfogása. Míg Black - akit jelenleg a többiek elbeszélései alapján ismerünk - nagyon kemény srác, azonnal odacsap, ha kell, addig White igyekszik észérvekkel győzni, szavakkal küzdeni ököl helyett. Ez az új felfogás és módszer radikális változásokat okoz a csoporton belül, amit persze Sean kezdetben nem vesz jó néven.




Folyamatosan harcban állnak egymással - főleg, miután White/Black kénytelen eljönni otthonról, és egy darabig Sean szobájában húzza meg magát -, mert Sean őrülten gyűlöli Tawi-t, porig akarja rombolni, White viszont nem egyszer szabotálja az akciót, és igyekszik ráébreszteni, hogy ha ártatlan embereket bántanak, akkor a köznép őket is gyűlölni fogja. Sean ezt nagyon sokáig nem érti meg, mert személyes elszámolni valója van Tawi-val; őt tekinti felelősnek az apja haláláért, akit lelőttek, mert drogfutárnak tartották, és az ügyet sosem vizsgálták ki. Sean biztos volt benne, hogy Tawi hatalmának volt köze a dologhoz, ezért akarja őt mindenáron megdönteni. Némileg felnyílik azonban a szeme, mikor egy másik tag, Yok...


... a szívszerelmem siketnéma anyukája nem tud visszamenni dolgozni Tawi gyárába, amit a csapat előző este megtámadott. Keserű anyagot akartak juttatni az italokba, hogy a vevők elégedetlenek legyenek, de White/Black szabotálta az akciót, és nem töltötte bele a port. Ezután Sean majdnem megölte, de a srácnak nagyon jó érvei voltak; a vevők, a nép őket fogja gyűlölni, ha ilyet tesznek. Ki kell teríteni eléjük Tawi gaztetteit, hogy ők dönthessenek arról, ki mellé állnak. Miután Sean látja, hogy Yok anyjával mi történt, lelkifurdalása támad, és egyre inkább kezd White/Black ötleteire támaszkodni.

A csapatuk negyedik tagja Gumpa...



... ő amolyan apuka-figura, és övé a műhely, ahol a srácok szervezkednek. Nagy bánatomra nem tudtuk meg, mi a motivációja - rendben, igazságtalannak tartja a rendszert, de ezen kívül semmi sem derült ki róla.

A történet tehát több szálon futott:

1. White beépült a bandába, és igyekezett kideríteni, ki bántotta a bátyját.
2. Szintén White próbálta lebeszélni a csapatot az erőszakos fellépésről. Létrehozott egy twitter fiókot, és anyagokat küldött weboldalaknak arról, mi folyik Tawi gyáraiban. Ezzel elérte, hogy az emberek szeme felnyíljon, és tüntetéseket szerveztek a fickó ellen.
3. Közben Gram kapott egy kis mellékszálat; szerelmes Black volt barátnőjébe, de ez a srác annyira rendes, hogy még akkor is maga ellen beszél, mikor lenne esélye.
4. Kis szerelmem, Yok is kapott egy kis magánéleti szálat.

Yok művész, és egyik alkalommal, amikor Tawi eredi házát égették fel, segítettek kimenekülni egy srácnak, aki éppen egy képet pingált fel a falra. Yok szerintem első látásra belezúgott a másikba, pedig csak a szemét láthatta. 


Ezután küldetésének tekinti, hogy megtalálja az ismeretlen művészt.






Ebben a jelenetben a zsaru figyelmeztette Yok-ot, hogy ne kövesse, ha nem akarja megbánni.*

Én nagyon szerettem ezt a párost, a Yok-ot alakító színész egyszerűen zseniális volt, és nagyon jól működött köztük a kémia. Támogattam őket még akkor is, mikor kiderült, hogy Dan egy zsaru, aki viszont nem ért egyet a rendszerrel, valamint történt valami a múltjában, amiért vezekelni szeretne.




Így folytatódtak tehát a részek. White egyre inkább a csapat része lett, Sean is meghallgatta az ötleteit, Yok közben a zsaru után futott, de egyszer csak Sean fogta magát, és kezdett másként érezni.







Ez az után történt, hogy White posztjainak hatására nagyon sokan elmentek egy tüntetésre, és egyre többen lázadtak fel Tawi ellen. Sean pedig rájött, hogy már nem tudja elképzelni az életét White/Black nélkül.


Nyilván mindenkinek megfordult a fejében, mit fog szólni Sean, ha rájön, hogy ez a Black nem az, akinek mondja magát.

Erre nem is kellett túl sokat várni, mivel amíg ezek romantikáztak, Black magához tért a kórházban.



Black lakásán találkoztak, és félelmetes volt figyelni a "két" srácot. Ha Black-re néztem, tényleg láttam azt a kemény, könyörületet nem ismerő srácot, aki egyszer otthagyta Sean-t a bajban, mikor a srácot elkapták. A testvérek ebben is különböznek; White inkább feladott mindenkit, amikor - kamuból - Sean-t fenyegették, csak ne essen baja a srácnak.



Black tehát visszavette az életét, és felébredésével végre arra is fény derült, ki verte meg.


A gazdag, helyes, segítőkésznek látszó Todd! Jaj, amikor ezt megtudtam, nem tagadom, fájt egy kicsit a szívem. A magyarázat szerint Todd is hatalmat akar, és azért vette rá White-ot, hogy beépüljön a bandába, mert tudta, hogy képesek lesznek eltávolítani Tawi-t az útból. Sajnos később sem tudtam utálni a srácot, főleg, hogy hiába akarta, nem tudta megölni Black-et, elvégre a barátja. És hiába bántotta, Black sem tudta megölni őt.


Yok és a zsaru története közben már ott tartott, hogy mivel Yok megtudta, ki a fickó, így Dan megmutatta neki a rejtekhelyét, sőt, azt is megengedte neki, hogy lerajzolja!





Persze ez csak egy iskolai projekt volt.

Minimálisan, de eldobtam itt az agyam. Később Yok hazaviszi, bemutatja az anyukájának, Dan pedig felajánlja a segítségét, hogy vigyáz a srácokra, ahogy tőle telik.






Yok még a bandába is beveszi a srácot, ami okoz némi súrlódást közte és Sean között. Végül Sean fejet hajt, de ehhez valakinek őt is szinte péppé kell vernie - ahogy ő tette Yok-kal.

Sean időközben rájött, mit jelent neki Black, és azt tervezi, hogy el is mondja a srácnak. 



Mivel Black felébredt, és visszakérte az életét, már ő az, aki megjelenik a találkozón. Sean azt kérte tőle, maradjon vele, maradjanak együtt.



Annyira fájt látni Sean reménykedő arcát! Mert nem elég, hogy Black visszautasította, még össze is verte, és hiába provokálta, Sean nem ütött vissza. Mert ezt a srácot... ezt az arcot ő nem tudja megütni!

De nem ért véget ennyivel. Sean esetleg túltette volna magát a dolgon, bevette a csapatba Dant, viszont megbeszélés közben rájuk támadtak. Dant meglőtték, épp hogy el tudtak menekülni, és aki Sean-t kivitte, nem volt más, mint White/Black.

Nem csodálom, hogy a srác össze volt zavarodva, hiszen Black korábban összeverte, most meg megmenti, ápolja, fekszik mellette, és megígéri, hogy nem hagyja el? Persze reggelre már nem volt ott, ami Sean-nak ismét nagyon fájt.

A következőkben megint az eredeti Black tért vissza, és kikérte magának, hogy egy zsaru is benne legyen az akcióban. Hajszálra úgy fel volt háborodva, mint anno Sean. Sean egyébként itt már gyaníthat valamit - leteszteli Black-et, és amikor a srác a bizalom-esésnél nem kapja el, már nagyjából rájöhetett, mi a szitu. A biztonság kedvéért azért megbilincseli és megüti Black-et, és nyíltan rákérdez, van-e testvére, és hol rejtegeti.




És oltári aranyos volt, mikor közölte Black-kel, hogy nem fogja tudni távol tartani az öccsétől. :D

Sean természetesen megkeresi White-ot, de White a bátyjának tett ígérete miatt nem tud vele maradni. Hiszen az igazából Black élete, nem veheti el tőle. Vagy mégis? Bonyolult el, mert Black felépített egy csapatot, kemény kézzel irányította őket, de visszatérve azt kell látnia, hogy a testvére stratégiájával sokkal messzebb jutottak, és Sean is megszelídült.




De szegény Sean-nak nem csak az újbóli visszautasítással kell megküzdenie. Dan végül bevallja neki - Yok tanácsa ellenére -, hogy ő volt az, aki véletlenül lelőtte az apját. Sean természetesen irtó dühös, a másik halálát akarja, de Yok és Gram végül a lelkére beszél. Elvégre Sean nem tudja maga elvenni Dan életét, mert tudja, hogy nem lenne helyes, hogy igazából nem a zsaru a hibás, hanem a rendszer.

A nagy dobás következik tehát. Korábban Sean és White/Black már kifigyelt egy raktárat, ahol Tawi a drogot tartotta. Felpiszkálják Tawi-t, hogy azt higgye, be fognak törni, hogy átköltöztesse a cuccot, ők pedig közben lecsapnak a kocsira. Dan kapja a feladatot, hogy a képek segítségével vizsgálatot rendeljen el Tawi gyárai ellen.



Szerencsére White is észhez tér, jobban mondva engedélyt kap Black-től, hogy továbbra is Sean mellett maradhasson, és segíthessen a csapatnak. Mindezt úgy éri el egyébként, hogy majdnem vízbe fojtja magát, hogy Black is érezze a kínt.



A tényleges akció előtt viszont Sean azt kérte White-tól, hogy a csapatnak is valljon színt. White tartott a reakciójuktól, mit fognak szólni ahhoz, hogy hazudott nekik, de hát ezek tinédzser fiúk, nem képesek sokáig haragot tartani, inkább poénnak fogják fel a dolgot. Yok természetesen kifigurázza a srácok neveit, Black és White, mint a színek? Ezt nyilván sosem hallották még mástól...




A mulatság persze nem tarthat sokáig. A srácok hozzálátnak utolsó, nagy tervükhöz, de semmi sem alakul úgy, ahogy kellene. Elkötik ugyan a kocsit, de az úton rendőrök várják őket, menekülniük kell, a drága Yok-ot pedig meglövik. Gumpa épp csak fel tudja őket szedni, mehetnek is a kórházba, onnan menekülnének tovább, csakhogy...

... Dan átverte őket! Hát mikor láttam, hogy közeledik, ráadásul nem egyedül, összetört a szívem.






Szerencsétlen Yok, nem csak a teste, hanem a lelke is összetört! Sírtunk vele együtt, mert megbízott a srácban, elmondott neki mindent, Dan viszont inkább a hatalommal tartott. Hozzátartozik, hogy valami nagyfőnök megfenyegette Dant, hogy beszél a szüleivel. Jézusom! Hány évesnek nézte a srácot, ötnek, aki rossz fát tett a tűzre?

Mindenki le volt döbbenve, némán hagyták, hogy bilincsbe verjék őket, de Black szerencsére éppen jókor bukkant fel, Dan pedig segíthetett neki most utoljára.


Black úgy tervezte, eltereli az ellenség figyelmét, hogy a csapat kijuthasson, és elég egyértelműen Sean gondjaira bízta az öccsét.



Bevallom őszintén, mikor a magát Tawi emberének kiadó, de közben ki tudja, kinek dolgozó fickó bepaterolta őket egy kocsi hátuljába, kezdtem feladni a reményt. Black le tudta ugyan hagyni az üldözőit, de egyedül nem lenne képes kiszabadítani őket. Ki fog hát segíteni nekik? A srácok is maguk alatt vannak, sírnak, persze igyekeznek támogatni egymást.

Aztán egyszer csak a kocsi egy tüntető tömeg közepébe csöppen. A neten látszik, hogy valaki feltette a hírt, miszerint ezzel a fekete kocsival raboltak el néhány diákot. Fogalmam sincs, ki tehette fel, de Dan-re gyanakszom. A tömeg pedig addig dörömböl a kocsin, míg végül kiszedik a srácokat, akik összekapaszkodása majdnem megríkatott. Szerintem erre Gumpa sem számított.



Kiszabadultak ugyan, és Tawi gyárai ellen vizsgálat indul, de a harcnak koránt sincs még vége. Gumpa folytatja, amit elkezdett, azt akarja, hogy az új generációnak ne kelljen úgy szenvednie, mint az övének.

Black és White is találkozik - Black elmondja, hogy ő is folytatja a harcot Todd ellen, akinek közben visszaadta a kölcsönt, és nem ölte ugyan meg, de kómában van. Nagyon szépnek találtam a testvérek utolsó beszélgetését.

Az egyértelmű, hogy Sean és White együtt marad, hogy ők is tovább küzdenek-e, majd kiderül.




Yok festményét kiállították, s itt bukkan fel Dan is. Tudtam, hogy Yok végül megbocsát neki, én a magam részéről kicsit tovább várattam volna.



Vegyes érzéseim vannak. A sorozat közepétől heti szinten követtem a részeket, de a vége egyáltalán nem nyűgözött le. Barátnőm mesélte, hogy nagyon kevés támogatást kaptak a készítők, ami talán érthető annak fényében, miről is szól a sorozat; a hatalmon lévők sosem akarják, hogy a hazugságaikat leleplezzék. A politikai szál érdekes volt, Black/White, Sean, Yok és Dan is kapott ilyen-olyan háttér történetet, de számomra a vége összecsapott lett. Amikor olyan hirtelen kiszabadították őket a furgonból, bár megindító volt, de kicsit hihetetlen és váratlan is. Yok túl hamar bocsátott meg Dannek, nem tudom, egy ilyen hátbatámadást ki lehet-e heverni egyáltalán. Kíváncsi lennék, hogy alakul Black és Todd macska-egér játéka, ha igaz az, hogy egyikük sem tudja megölni a másikat. Gram is kapott egy magánéleti szálat, de az is összecsapott lett, szegény srác annyit küzdött, a lány meg folyton Black felé hajlott, amit valahol meg lehet érteni, de aztán ő is nagyon hirtelen mondott igent Gram-nek.

Voltak benne nagyon igaz mondatok, jó koncepciók, örültem, hogy kicsit valóságosabb, keményebb BL történetet is láthattunk, Sean karakterfejlődése előtt pedig le a kalappal. A csapatdinamikát is szerettem, főleg, mikor már megfogadták White tanácsait. Egyértelmű kedvencem Yok lett, a srácot megnézem más sorozatokban is.

Nem elvesztegetett idő, amit ráfordít az ember, egyszer mindenképp nézzetek rá!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése