Subscribe:

Labels

2022. július 24., vasárnap

#68 BL sorozat értékelő (Triage)

 


Mikor befejeztem a sorozat utolsó részét, azt mondtam anyukámnak, szinte vigasztalhatatlan vagyok.

Triage

Vigyázat, spoiler és enyhe +18!


Mert nem hazudok, mikor azt mondom, hogy a mostanában követett sorozatok közül ez volt a kedvencem. Igen, még a KinnPorsche-t is kenterbe verte, vállalom!

Ennek a sorozatnak volt már egy verziója, de az talán csak egy film volt, én nem láttam, mindenesetre a készítők úgy érezhették, ez a sztori megérdemli, hogy bővebben kifejtsék.

A történet szerint Dr. Tin, aki sürgősségi rezidens orvos, akkor ábrándult ki némileg a munkájából, mikor egy részeg sofőr miatt meghalt a testvére.


Onnantól kezdve rezignált, csak a legszükségesebb vizsgálatokat végzi el, az ittas sofőrökkel szemben pedig ellenszenvvel viseltet. Éppen ezért döbben meg, mikor egy égi entitás, Jinta közli vele, hogy a spirálból, amibe belekerült, csak úgy törhet ki, ha megment egy srácot - aki látszólag ittasan vezetett.





Mert amikor a srác legelőször meghalt, és utána Tin lefeküdt aludni, amikor felkelt, 24 órával korábban találta magát, és kezdődött az egész előröl. Valószínűleg több tucatszor utazott vissza, hogy megmentse a srácot, de úgy tűnt, ennyi nem lesz elég, ennél sokkal mélyebben meg kell ismernie a fiút, Tolt.


Rettentően élveztem azokat a részeket is, amikor Tin még csak egy-egy napot utazott vissza, és elkeseredetten próbálta újraéleszteni az asztalon fekvő fiút. De aztán rájött, hogy több időre van szüksége, ezt pedig úgy szerezheti meg, ha máshol hajtja álomra a fejét - mert akkor oda tér vissza, ahol akkor elaludt, esetleg több nappal korábban.


Tin radikális eszközhöz folyamodik; kideríti, Tol melyik egyetemen tanul, felbukkan ott, és szemtől-szemben figyelmezteti közelgő halálára.



Olyan szép ez a srác, OMG *-*



Tolt nem lehet hibáztatni, hogy nem hisz egy idegennek, aki csak úgy felbukkant a semmiből. Tin többször felkeresi még, de miután kap egy ütést, más alternatíva után kell néznie.


Az első sikeres verzióban Tin úgy kerül közelebb Tolhoz, hogy megmenti fuldokló barátját, ez a barát pedig nem más, mint az örökké magát tömő Techno... akarom mondani, Art.


Jó pont még, hogy Tinnek van egy macskája otthon, és Tol is gondoskodik egyről, viszont nem viheti haza, így a macska felépülése után Tin természetesen felajánlja, hogy majd ő vigyáz rá, Tol pedig bármikor meglátogathatja.




Hiába kerülnek azonban egyre közelebb, Tin továbbra sem jár sikerrel. Elkezdi feljegyezni a tapasztalatait, és összerakja a mozaikot. Nem véletlenül lett az a sorozat címe, ami! Triage, osztályozás, kategorizálás. Tinnek fel kell állítania egy sorrendet, mi alapján végighalad a spirálon.

Mert ez egy sokkal mélyebb összeesküvés, mint ami a felszínen látszik. Tin nem tudja Tolt megmenteni anélkül, hogy előbb másokon ne segítene.

A legfontosabb résztvevők a következők:

Mai, Tol barátnője. 


Az ő szülinapját ünneplik, amikor Tol autóbalesetet szenved. Azért van együtt Tollal, mert az anyja beteg, és másként nem tudná finanszírozni a kórházi kezelést. Titokban együtt van a volt barátjával.


A lány viselkedését teljes mértékben elítéltem. Igen, látszott, hogy szereti az anyját, de ahogy a pasija is megjegyezte, a márkás telefont meg laptopot biztos nem a beteg anyja használja. Szerintem ha őszintén megbeszélte volna Tollal a dolgokat, a srác biztos segített volna neki. Mondjuk ahogy kiderült, régebben Tol sem volt annyira kedves a lánnyal. Emellett a csalás mellett a lány azért fontos, mert az anyja abban a kórházban fekszik, ahol Tin is dolgozik, és Tinnek el kell érnie, hogy a lány elvigye onnan az anyját.* Mai szülinapi buliján felbukkan a pasija, elviszi magával, Tol utánuk ered a kocsival, és... Tinnek tehát meg kell akadályoznia, hogy Tol egyáltalán elmenjen a bulira, sőt, talán az egész bulit meg kell akadályoznia.

Rit, Tolék egyik csoporttársa, aki az elszenvedett sérelmek miatt öngyilkos akar lenni.




Tinnek ezt is meg kell akadályoznia, valamint rá kell vennie a srácot, hogy vizsgáltassa ki magát, volt ugyanis egy műtétje szintén abban a kórházban, ahol Tin dolgozik.*


Tin rangsora tehát: meg kell mentenie Mai anyját, meg kell mentenie Ritet, és el kell érnie, hogy Tol belé szeressen.

Még most is lenyűgöz a sorozat zsenialitása. *Mert Tinnek nem csak Tolt kell megmentenie, hanem le kell lepleznie az egyik orvost, aki szerveket lop a betegektől, köztük Rittől, és Mai anyjával is ezt tervezi. És ezért nagyon fontos Tol karaktere, mert ő össze van kötve mindkét másik személlyel, és az ő tettei, viselkedése nagy mértékben befolyásolhatják a végkimenetelt.

De hogy még ennél is bonyolultabb legyen, érkezik két további adalék. Tol nem vezetett ittasan - a buliban nekimentek, és ráloccsantották a pulóverére az italt. Másrészt azért szenvedett balesetet, mert szívelégtelenségben szenved, és mivel rettentően felizgatta magát Mai meg a pasija távozása miatt, rosszul lett a volán mögött. Tin ezért igyekszik rávenni, hogy vizsgáltassa ki magát. Mikor az egyik spirálban Tin nem akart elaludni addig, amíg ki nem derül Tol halálának az oka, Tol megjelent előtte, és azt mondta, vigyázzon helyette is a szívére. Gyönyörűnek találtam, és ilyen módon tudta meg Tin, hogy mire kell figyelnie.





A másik adalék pedig, hogy Tin és Tol ismerte egymást korábban, sőt! Nagyon jó barátok voltak gyerekkorukban, Tin apja mentette meg Tolt, amikor a srác majdnem vízbe fulladt. Az újbóli találkozásuk tehát sorszerűnek is tekinthető. Éppen ezért Tin ezt is kihasználja az egyik spirálban - a rokonaikon és a közös múltjukon keresztül akar közelebb kerülni Tolhoz.


Még azt is felajánlja, hogy segít neki a tanulásban, hogy többet lehessenek együtt. Ezzel azt éri el, hogy látja, hogyan bánnak Rittel az állítólagos barátai. Ritet nem egy inzultus éri - együtt készültek egy versenyre, aminek a nyereménye sokat jelentett volna Ritnek, de Tol és a csapat ellopta az ötletét. A korábbi spirálokban Tol nem ismerte be a hibáját, nem védte meg Ritet - még akkor sem szólalt meg, amikor a tanár csalással vádolta, holott Tol tudta, hogy igazából az ő barátai csaltak.




Ezt a dolgot csak Tol - és Art - teheti jóvá, nekik kell felszólalni Rit mellett. És Tin pozitív befolyása miatt Tol ezt meg is teszi később.

Tol közben elkezd emlékezni arra, ami a korábbi spirálokban történt, s ezzel együtt a megannyi halálra.



Tin mindent el akar mondani Tolnak az óratoronyban, ahol korábban... hm, történtek dolgok...



... de némileg akadályoztatva van, ugyanis a kórházban leszúrja egy feldühödött volt beteg.


Tol egyébként is nagyon maga alatt volt, mert akkor tudta meg, hogy Mai miért volt vele, ráadásul Tint is meglátta egy nővel.

Szerencsére Tolt felhívja az anyja, hogy látogassa meg Tint, mert kórházban van. Tol annyira édes volt, hogy még magára volt dühös, amiért azt hitte, Tin szándékosan ültette fel. 

Tol a kórházban összefut a barátnőjével, akivel tisztázzák a dolgokat. a srác szakít vele, de továbbra is törődni fog az anyjával, csak azt kéri a lánytól, vitesse el az anyját a kórházból.

Tol természetesen felajánlja, hogy ő majd gondoskodik Tinről.



Tin ekkor végre beavatta Tolt a spirálba, és még Jinta létezésébe is. Persze Tol nem hazudtolta meg magát... úgy érezte, mintha furcsán viselkedne a szíve... talán szívrohamot fog kapni?

Nem, csak izgatott volt Tin jelenlététől!









De Tin azért tüzetesen megvizsgálta.

Szép is lenne, ha ezek után minden rendben menne. Másnap érkezik el ugyanis a díjátadó, amiből ugye a csapat kigolyózta Ritet. Ebben a spirálban - mivel Tol bevallotta, hogy két barátja csalt Rit helyett -, ez a két barát ráveszi Ritet, hogy menjen el az átadóra, és csapjanak balhét. Még ők akarnak bosszút állni Tolon! Mikor ők csaltak, és még nekik áll feljebb! A dolgok azonban még rosszabb fordulatot vesznek, ugyanis valahonnan felbukkan egy fegyveres fickó, és lövöldözni kezd. Fogalmam sem volt, ki ez, és hogy egyáltalán kit akart megölni... de végül Tin volt az, akit lelőtt - ő persze Tolt védte.



Teljesen ki voltam akadva! Főleg, hogy hiába igyekeztek a kórházban, Tin végül meghalt.



Ilyen csavarra nem számítottam a vége előtt nem sokkal. Miután Tol vegetált egy keveset, eszébe jutott, hogy Tin mesélt neki Jintáról, aki segíthet neki ebben az egészben. Össze-vissza futkos a kórházban, Tin barátai már be akarják utaltatni, mikor Jinta végül kegyeskedik megjelenni.


Mondtam már, mennyire zseniális ez a sorozat? Az első felében azt láthattuk Tin szemén keresztül, mennyire fontos Tol, mennyire fontos, hogy jót cselekedjen, és így megmentsen másokat. Most fordult a kocka; Tolnak kell visszahoznia azt a Tint, aki lelkiismeretes orvos, és aki nem akar csatlakozni a korrupt orvos csapatához. Ez bizony nagyon nehéz, hiszen Tol eddig csak olyan Tinnel találkozott, aki kedvelte őt, aki mindenáron meg akarta menteni. Most viszont, amikor Tol megegyezik Jintával, hogy visszatér megmenteni a másik férfit, egy olyan Tint talál, aki már-már ellenszenvvel viseltet iránta.



Mert ahogy Tin tette, most Tol is megharcol a kapcsolatukért. Nehéz a férfi közelébe jutnia, pedig bemegy a kórházba, aztán ő is kihasználja a szülői kapcsolatokat. Közben tanulmányozza a füzetet, amibe Tin jegyzetelt, így gyorsan rendezi Mai és Rit sorsát. Tol nagy nehezen ráveszi a férfit, hogy korrepetálja, és az a terve, hogy megcsókolja - hátha így emlékezni kezd -, de elég kínos az igyekezete. Tin viszont valamire azért mégiscsak kezd emlékezni...









... de lehet, hogy ez nem lesz elég, és talán elfogadja a főnöke ajánlatát, hogy lopkodjon ő is szerveket. Ha Tol nem lép be a képbe, talán így is tesz, de - ismét, zseniális - Tol személye döntő változást hozott Tin viselkedésében, felfogásában. Ezt az elején is láthattuk, hiszen az, hogy annyira igyekezett megmenteni Tol életét, ismét elhivatott orvost csinált belőle. De ez fordítva is igaz - Tin személye megváltoztatta Tol hozzáállását, és így egy kedves srác - Rit - megkapta, amit érdemelt.

Hogy Tol végül szerencsével jár-e, és megmenti Tint és a kapcsolatukat?

A reklám után kiderül.

Ugyanis szólnom kell pár szót a kedvenc karakteremről.


Ő pedig nem más, mint Sing, Tin legjobb barátja, és szintén orvos. Odáig voltam ezért a fickóért. Egyrészt, mert valamiért rémesen emlékeztet engem a kedvenc tagomra az Ateez-ből, másrészt meg, mert totál elutasító volt egy másik karakterrel, aki pedig odáig volt érte, és alig várt egy kis kedvességet.


Ő Dr. Gap. A spirálok nagy részében Sing kioktatta, ütötte a fejét, egy kedves szava nem volt hozzá, mindig kritizálta. Ezzel szemben Tinnel mindig nevetgélt, és ami Gap-nek szívfájdalmat okozott, Sing nagyon sokat foglalkozott Rittel. Fiatalabb korukban Gap korrepetálta ingyen a srácot, mert tudta, milyen szegények. Éppen ezért Tin őt kéri meg, vegye fel vele a kapcsolatot a kivizsgálás ügyében. Így tehát nem csak Sing, de egy harmadik orvos barátjuk, Dr. Fukfang is bevonódik az ügybe. Sajnos az egyik spirálban annyira rosszul alakulnak a dolgok, hogy mind meghalnak.

Éppen ezért nagyon óvatosnak kell lenniük, hogy lebuktassák a dokit. A fickó kezéből már ott kicsúszik az irányítás, amikor Mai elviteti onnan az anyját. Igyekszik ugyan rávenni Tint, hogy álljon mellé, de a segédje közben a saját feje után megy; elrabolja Ritet, lelövi Sing-et, és csak egy hajszálon múlik, hogy nem vesznek oda mind. Az volt egyébként a legviccesebb, hogy pontosan tudtuk, össze fognak jönni, és ez az utolsó spirálban meg is valósult - már úgy láttuk őket, hogy együtt vannak, mintha ennek eddig is így kellett volna lennie.



Miről is... miről is volt szó?

Visszatérve főhőseinkre; időközben Tin mindenre kezd emlékezni, így együtt akarnak Sing segítségére sietni, csakhogy a kedves főnök őket is elraboltatja, és... hát... nem a főnök teszi ugyan, de a segédje befecskendez valamit Tin nyakába, mikor már majdnem megmenekülnek.


Nem akartam elhinni. Mindenki megmenekült - Rit, Sing, Gup, a főnök érdekes körülmények között meghalt, a segédjét elfogták, és akkor Tin?







Tin élt ugyan, de valamiért nem ébredt fel. Tol vele volt minden nap, látogatta, olvasott neki, mosdatta, de látszott az arcán, mennyire szenved.

Komolyan mondom, itt már elkezdtem imádkozni a felsőbb hatalmakhoz meg Jintához, hogy csináljon valamit! Én ezt nem vagyok hajlandó elfogadni!

Fenyegetésem szerencsére értő fülekre talált.

Tol felment az óratoronyba, ahol már történtek dolgok, és egyszer csak felbukkant Tin. Már az is csodaszámba ment, hogy magánál volt, de úgy tűnt, nem ismeri fel Tolt. Vagy csak egy kis emlékeztetőre volt szüksége?








Ha valaki még mindig nem biztos abban, megnézze-e a sorozatot, íme, a Joker!

Mostanában nagyon népszerű a cameo, itt is akadt egy!





Tan és Dr. Bun a Manner of Death-ből, mivel a Triage ugyanabban az univerzumban játszódik, ugyanaz az író.

Tessék megnézni a sorozatot! Nem fogjátok megbánni!


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése