Subscribe:

Labels

2023. november 26., vasárnap

#103 sorozat értékelő (Justice in the Dark)

 


Erről a sorozatról mindenképp szerettem volna beszélni, habár kép alig lesz a cikkben, és nem is BL, maximum bromance-kezdemény.

Justice in the Dark


Már a cím megvett magának, egyszerűen imádom. Sajnos a borító nem nyert értelmet számomra, azok a kitört "rácsok" talán a DNS-t akarják szimbolizálni? De miért is?

A sorozat hasonlított kicsit a Color rush alapötletéhez, mert itt is van egy másik csoport a távoli jövőben, olyanok, akik semmilyen empátiával nem rendelkeznek, és ezért tökéletes bűnöző válhat(na) belőlük.

A történet egyik főszereplője Luo Wei Zhao nyomozó, ő és a csapata eltűnt gyerekekre szakosodott, de néha egyéb ügyekbe is bevonják őket. Épp a sorozat kezdetén kell kiszállniuk egy férfi holttestéhez.


Megfigyeléseket végeznek, tanakodnak, de épp, mikor távoznának, megjelenik egy jól öltözött fiatalember drága autóval. Furcsa volt, mert egyáltalán nem értettem, hogy kapcsolódik ő a többiekhez; Luo Wei azonnal kérdőre vonta, mit keres ott, de a fiatalember inkább Luo Wei kollégájával, Tao Ze-vel foglalkozott, de mivel ez utóbbi meg sem tudott szólalni, azt hittem, a fiatalember azzal, hogy ignorálja Luo Wei-t, csak idegesíteni akarja, és nem is ismeri Tao Ze-t. Ebben tévedtem.


Hármuk kapcsolata ugyanis 8-10 évvel korábban kezdődött; akkor, amikor a fiatalember, Pei Shu édesanyja öngyilkos lett, és a kisfiú talált rá. A helyszínre Luo Wei és Tao Ze szállt ki először. Az akkor még kezdő rendőrökre nagy hatást gyakorolt az eset, főleg, hogy a kisfiú azt állította, valamilyen módon az apja ölte meg az anyját. Ezt azóta sem sikerült bizonyítani, és emiatt talán "kissé" feszült a viszony Pei Shu és Luo Wei között.




Pei most mégis segítő kezet nyújt nekik a nyomozásban, igyekszik leírni az elkövető személyiségét, sőt, még jobban bevonódik, mikor kiderül, hogy látta a férfit a halála előtt. Sőt, egy olyan illetőt gyanúsítanak a gyilkossággal, akivel Pei Shu jóban van, és akinek alibit szolgáltat.




Ez a kölyök imádta Pei-t. Nem tudom hibáztatni.

Pei Shu-nak és Lou Wei-nek így több interakciója lesz, és személy szerint imádtam az évődésüket. Hamar kiderült, hogy Pei és Tao jobban kijön, és általában Tao volt a villámhárító kettejük között.

Aztán több gyilkosság is történik, s végül kiderül, hogy egy ügyvéd a tettes; megölte azt a szegényebb fickót, akivel fiatalabb korukban ismerősök voltak. A szegény kölcsönt kért tőle, az ügyvéd pedig attól tartott, zsarolni fogja, így inkább megölte. Pedig szegény fickó mindent bevetve igyekezett összegyűjteni a pénzt, hogy rendezhesse az adósságát. Az ügyvéd ezután a férfi anyját is meg akarta ölni - öngyilkosságnak álcázva -, de Pei szerencsére közbelépett.

Sajnos nagyon kevés volt ez a nyolc rész. Az évad első felében koncentráltunk az ügyvédre, a második felében pedig felbukkant egy rég elfeledett gyerekrabló, aki szintén mély nyomot hagyott Luo és Tao életében, és akit nem sikerült elfogni. Sajnos, mivel az évadnak vége lett, és úgy hírlik, kaszát kapott, ezt a szálat már sosem fogják kibontani.

Ami érdekesebb volt, de szintén nem áshattunk a mélyére; Pei-nek álmai vannak, illetve, mintha görcsösen igyekezne visszaemlékezni valamire a gyerekkorából, valamire az apja cégével kapcsolatban, amit most ő vezet. Az apja egyébként kómában van egy baleset következtében - amit vagy Pei rendezett meg, vagy sem. Az apa vagy azok közé tartozik, akik nem éreznek empátiát, vagy sem, ez sem derült ki, és persze az sem, Pei vajon az-e! Mondjuk voltak olyan megnyilvánulásai - a visszaemlékezések alkalmával, vagy amikor segített a gyilkossági ügyben -, ami azt mutatja, nagyon is érez dolgokat, képes az empátiára.

Szeretném kiemelni egyik kedvenc jelenetem, ami sokat elmond a három férfi kapcsolatáról.



Korábban Luo virágot vitt Pei anyjának sírjához, és ott mondta neki, hogy Tao befejezte a lakása felújítását, menjenek együtt az avató bulira. Aztán a "bulin" már ott van minden kolléga, Tao pedig odalent, és mivel nem működik a lift, nem tudja felvinni a dög nehéz kávéfőzőt, amit ajándékba hozott. Olyan sokáig marad lent, hogy Tao lemegy érte - Luo pedig vele tart, mert hát ne kényeztesse már úgy el Pei-t! És ott aztán Tao találkozik egy ismerős lánnyal, és Luo meg Pei konkrétan olyan büszkeséggel néznek rá, mintha a fiuk lenne!





Végül "apu" vitte fel a dobozt! :D



Luo elkapta, hogy megnézze a pulzusát, nehogy elájuljon a sok kávétól.


Mint említettem, sok minden nem lett lezárva. Volt ez a gyerekrablós ügy; aztán mintha elfeledkeztünk volna az empátia-hiányos emberekről, pedig elvileg rájuk épült a sorozat. Nem tudhattuk meg, Pei mire akart olyan nagyon visszaemlékezni a gyerekkorából. Az utolsó részekben Pei balesetet szenvedett, és természetesen Luo pont arra járt, és bevitte a kórházba.



Utána pedig elvitte magához egy tortával, hogy megünnepeljék Pei születésnapját.


Nagyon szerettem ezt a szériát, különösen azt, hogy Pei és Luo kapcsolatához csatlakozott egy "gyerek" is, akiért mindketten aggódtak, akit mindketten szerettek.


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése