Subscribe:

Labels

2021. szeptember 5., vasárnap

#41 BL sorozat értékelő (Fish upon the sky)

 


Sziasztok!

Megérkeztem a következő cikkel, amit szintén halogattam egy ideig, mert vegyes érzéseim voltak az egészet tekintve.

Fish upon the sky

Vigyázat, spoiler!

Első látásra azt hihetnénk, ennek a sorozatnak a kiinduló szituációja sem túl bonyolult. Adott egyik hősünk, Pi, aki a sorozat első részében kicsit csúnyácska, fogszabályzót és szemüveget visel, nem is túl népszerű. Mégis a fejébe veszi, hogy ő márpedig szerelmes az egyetem egyik legmenőbb felsősébe, Nanba.



Pit ezért a bátyja barátai kezelésbe veszik, és a sorozat további részében rá sem lehet ismerni. Pi egyébként akkor határozta el, hogy szerelmes Nanba, mikor egy esős napon a srác adott neki egy esernyőt.



Pi azonban azt is tudja, hogy nem lesz egyszerű Non közelébe férkőznie, mivel ott van a srác legjobb barátja is, Mork.


Oda meg vissza voltam ezért a srácért, a szája egyszerűen gyönyörű, khm. Nos, mialatt Pi igyekszik Nan közelében lenni, valahogy mindig belefut Morkba, mintha a srác szándékosan keresné a társaságát. Pi mindezt persze támadásnak veszi, azt hiszi, Mork csak szórakozik vele és szánakozik rajta, mert úgy néz ki, ahogy. Mikor elhívják egy bárba, Mork segítségével jut be, de Pi még ezt sem köszöni meg. Sőt, később a sikátorban durván visszautasítja Mork baráti közeledését.











Nem értettük természetesen mi sem Mork indítékait, de rendes srácnak látszott, azt egyáltalán nem hittem, hogy ki akarja gúnyolni a másikat. Pi mégis felhúzta magát, és érdekes módon sokkal többet gondolt Morkra, mint problémára, mint Nanra, akibe elvileg annyira szerelmes.

Pinek és Morknak ráadásul közös óráik is vannak, Mork pedig igyekszik még több közös programot szervezni - még ha ezt úgy is éri el, hogy betolakszik Nan és Pi közé. 











Nan kedves ugyan a sráccal, de látszik, hogy nem vonzódik hozzá - ellenben mintha azt éreztem volna, a legjobb barátjával igenis el tudna képzelni valami többet.

Láthatjuk azt is, hogy Mork igazán kedveli Pit - amikor először pillantja meg átváltozva, szinte kiugrik a szíve.





Rengeteg bizonyságát adja annak a sorozat folyamán, hogy törődik Pivel. Kiderül, hogy ő az a srác is, aki titokban írogat Pinek, és ő az egyetlen barátja. Meghallgatja, tanácsot ad neki, és vigasztalja, amikor arra van szüksége. Még azt is hagyja, hogy megcsókolja - a csókot persze Pi eredetileg Nannak szánta.














Véleményem szerint ebben a sorozatban a különlegesség - Mork személyén kívül persze - a cím. Sokáig nem érthettük, mit is takar ez pontosan, de aztán Pi megmagyarázta, hogy Nan olyan neki, mint hal az égen - elérhetetlen, lehetetlen. És később, mikor Mork is kinyilvánította az érzelmeit, átvette ezt a szöveget - neki Pi az a bizonyos hal az égen. Gyönyörűnek találtam ezt, főleg, hogy Morkban tényleg nem volt semmi önzés az érzelmek részéről.




Pi még azt is bevállalja, hogy beszökik az egyetemre, hátha így kívánhat az ott kísértő szellemtől. Persze közben megijed, de még szerencse, hogy Mork ott van vele.









Pi továbbra is köti az ebet a karóhoz - ő Nant szereti, neki Nant kell megszerezni! És még akkor sem képes felocsúdni, amikor maga Nan mutat rá, hogy az ő közelében Pi szíve nem ver hevesebben. Hogy vele egyáltalán nem úgy viselkedik, mintha szeretné, nem úgy, mint Morkkal.









Nan egyébként nagyon értelmes dolgokat mondott. Hogy Pi talán szerette egyszer, mert a megfoghatatlant, az elérhetetlent látta benne, de ez nem volt igazi érzelem. Most már el kell engednie, és másra fókuszálnia.

Szerintetek Pi észhez tért?

Nem igazán. Így hát Mork mellé ismét új segítő érkezik, ezúttal egy lány, Bam személyében.


A lányt a Chonlatee óta kedvelem, és ahogy ott, úgy itt is segít két srácnak egymásra találni, úgy itt is ez a szerepe Mork barátjaként. Eljátssza az idegesítő barátnőt, hogy Pi végre felébredjen, de sajnos a srác hiába féltékeny, ezt még mindig félremagyarázza saját magának.

Aztán... végre talán Pi is kezdi belátni, hogy többet érez Mork iránt. Nan visszautasította, nagyon nem tetszik neki, amikor Mork és Bam együtt van, ez pedig csak egyet jelenthet...

Rááll, hogy járni kezd Morkkal, de ezt senki sem tudhatja rajtuk kívül, főleg Pi bátyja, Duean nem. Elég vicces szituációk kerekednek abból, amikor Pi igyekszik elbújtatni a másikat Duean elől...








Nem volt elég az, hogy Morknak ennyit kellett küzdenie a másikért, akadtak itt még problémák. Pi ugye nagyon nehezen engedte el a Nan iránti rajongását, de még az anyjával is összekülönbözött. Nem akarta, hogy megtudják, egy srác érdekli, de az anyja megtalálta nála Nan fotóját. Pi teljesen kiakadt, hogy benne mindig csalódnak, hogy semmit sem tud jól csinálni. Mork pedig csak meg akarta vigasztalni. Pi végül a legidősebb bátyjától kapott segítséget, aki hazalátogatott, és hozta a kedvesét is - egy srácot. Érdekes egy család, három srác, mindhárom meleg, khm.

Pi és Mork tehát próbaidőszakot él át, amikor is a másik komoly probléma ismét előtérbe kerül, ez pedig nem más, mint a rajongótábor. A sorozat kezdete óta jelen voltak, és nagyon nem kedveltem őket - konkrétan betörtek a srácok szobáiba, stb., és azt mondták, Pi nem érhet fel Morkhoz. Morkot imádta mindenki, Pi viszont szinte láthatatlan volt, és nagyon könnyen magára vette a sértéseket. Mork hiába kérte, hogy csak vele foglalkozzon, Pi ezt nem tudta megtenni.









Morknak ki kellett terítenie a szívét, és még ez sem volt elég, elmesélte hát a múltat. Hogy ő már sokkal korábban felfigyelt Pire - amikor még fogszabályzós és szemüveges volt, amikor kihasználták mások, amikor titokban Nan nyomában járt. Mork minden pillanatban látta őt - és tényleg őt látta. Ő volt az, aki odaadott Nannak egy esernyőt, és kérte, hogy segítse ki vele Pit. Neki ő sosem egy lúzer volt, akinek Pi látta magát - neki Pi a hal az égen.

Pi elmegy Mork születésnapi bulijára, de itt sem tud feloldódni - főleg, mikor közszemlére teszik azokat a képeket, amik régen készültek Piről, és amiből kiderül, mennyire nem illik a népszerű Morkhoz.





Mivel csak Mork telefonján voltak meg ezek a képek, Pi azt hiszi, a srác tette ezt. De miért tette volna? Végre megszerezte Pit, miért ártott volna neki?

De Pinek csak kifogás kell, hogy hátat fordíthasson. Mork ennél többet egyszerűen már nem tehet. Megszakadt érte a szívem.

Node a tettes végül felfedte magát, és kicsit csalódtam - Bam volt az. Ő is szerelmes persze Morkba, és ezzel a hirtelen felindulásból elkövetett szemétséggel akart közéjük állni. De szerencsére győzött a lelkiismerete, és nagy nehezen összehozták, hogy Mork beszélhessen Pivel.

A sorozat elején láthattuk, hogy Pi rengeteg lufival szalad valahová - neki kellett volna valaki nevében szerelmet vallania, aki ugye nem elég bátor hozzá. Helyette őt lepik meg - sorban érkezik a bátyja, és annak barátai, végül pedig Mork.












Komolyan, ha Pi itt is nemet mondott volna, leütöm. Szerencsére nem így történt, Mork végül megnyerte magának, Pi pedig készen állt, hogy felvállalja magukat.

Még a vizsgáján, néhány évvel később is Mork volt az egyik betege.








Ez egyébként édes volt - láttam és elhittem, hogy Pi feloldódott a másik jelenlétében, hogy tényleg szereti, és hajlandó kiállni magukért.

Mork miatt, és persze a sokáig tartó, néma vágyakozása miatt megérte a sorozat, nagyon megszerettem a srácot. Akkor hát mi nem tetszett?



Ők pedig Duean és Meen. A sorozatban volt egy amolyan kisebb sorozat, amikor Duean kalandjait ismerhettük meg. Ő egy olyan felsős - és persze Pi bátyja -, akinek meg kell ismételnie az egyik óráját, ahol csupa alsóssal van együtt. Mivel nem akarja, hogy kigúnyolják, nem fedi fel magát - annak a srácnak is folyamatosan hazudik, akit mellé osztanak be párnak, és aki nem akar leszállni róla. Nem bántásból, de azt hittem, Meen-nek valami agyi problémája van. Tényleg állandóan a srác után rohangált, meg hogy vegyen neki kaját, vigye el a motorján, tanuljanak együtt - ami rendben is lett volna, elvégre ha Duean megint megbukik, nem diplomázhat le.

Végigkövethettük tehát, Duean szíve hogy lágyult meg a másik jelenlétében. Megváltozott mellette, habár igyekezett ezt leplezni a környezete előtt. Duean sok problémát okozott Pi és Mork bimbózó románcában is, mivel utálta a srácot.

Csakhogy! Amikor kiderült, hogy Duean kezd többet érezni Meen iránt, akkor jöttünk rá arra is, hogy Meen bizony Mork öccse! Szóval Duean innentől kezdve úgy viselkedett, mint egy angyal, és még azt is jóváhagyta, hogy Mork udvaroljon az öccsének. Persze amikor rajtakapta őket a szobában, annak nem nagyon örült...










Érthetetlennek tartottam, mivel két-három éve együtt voltak, és Meen még nem látta Duean szobáját? Sőt, Duean és Pi továbbra is egy szobában lakik, holott Pi azt hiszem, ekkor már végzős, Duean pedig már dolgozik?

Szóval Duean és Meen nyöszörgése miatt nem vagyok teljesen elégedett. Mork a szívem csücske lett, végig szurkoltam neki, különösen, mikor kiderült, milyen régóta figyeli már Pit. Pinek kicsit több idő kellett, néha szívesen megrugdostam volna, hogy térjen már magához. Oké, Nan nagyon jól nézett ki, de szó szerint semmit sem tudott róla, és azt hitte, szerelmes belé?

Amellett, hogyan vállaljuk fel magunkat és a szerelmünket, fontos tanulsága a sorozatnak, hogy a fandomnak csak egy bizonyos határig szabad beleszólnia a srácok életébe, illetve követni őket. Néhány ponton én is elborzadtam, mit meg nem engedtek maguknak a rajongók - szó szerint követelték, hogy Mork és Pi mondják ki végre, együtt vannak-e. Mégis hogy jöttök ti ehhez? A srácok is hús-vér emberek, joguk van eldönteni, beavatják-e a környezetüket a dolgaikba. Ez nekem is egy jó tanulság volt, bár én sosem szerettem kutakodni azok után a srácok után, akiket szívesen láttam együtt a vásznon.

Egy nézést megér, Mork ajkai miatt mindenképpen.


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése